flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики у справах щодо домашнього насильства дасть змогу визначити проблеми в їх розгляді та шляхи вирішення цих проблем

25 жовтня 2023, 09:41

Про це сказала в. о. голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів під час спільної наради керівників правоохоронних та інших державних органів з питань протидії домашньому насильству.

Під час зустрічі обговорювали питання щодо вжиття скоординованих заходів для запобігання та протидії домашньому насильству, додержання гарантій і захисту прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства, та надання їм допомоги.

Як зазначила Надія Стефанів, сьогодні важливо розвивати співпрацю судів, громадськості, правоохоронних та інших органів і установ, на які згідно із законом покладаються функції зі здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Так, минулого тижня у Верховному Суді відбувся круглий стіл «Механізми судового захисту дітей від домашнього насильства», участь у якому взяли судді, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини, представники Офісу Генерального прокурора, Управління ювенальної превенції Національної поліції України, соціальних служб та служб у справах дітей, громадськості. Результатом круглого столу стануть практичні рекомендації та обʼєднання зусиль усіх зацікавлених сторін.

В. о. голови ККС ВС нагадала, що Верховний Суд також підготував Огляд судової практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у провадженнях про кримінальні правопорушення, пов’язані з домашнім насильством.

Крім того, зауважила Надія Стефанів, одним із повноважень ВС, передбачених ст. 36, п. 10-2 ч. 2 ст. 46 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», є здійснення аналізу судової статистики, узагальнення судової практики, за результатами яких ВС надає роз’яснення рекомендаційного характеру з питань застосування законодавства при вирішенні судових справ. Тому в контексті протидії домашньому насильству важливо провести узагальнення судової практики у кримінальних провадженнях і справах про адміністративні правопорушення щодо домашнього насильства. Завдяки такому кроку можна буде визначити поширені проблеми в розгляді цієї категорії справ, зробити висновки та вказати шляхи їх вирішення. Таким чином, вдасться забезпечити єдність судової практики у кримінальних провадженнях і справах про адміністративні правопорушення щодо домашнього насильства. Це є важливим ще й з огляду на те, що для справ про адміністративні правопорушення щодо домашнього насильства не передбачений касаційний перегляд.

Надія Стефанів нагадала, що злочин, пов’язаний із домашнім насильством, – це не тільки кримінальне правопорушення, передбачене ст. 126-1 КК України. Це також злочини, що містять кваліфікуючу ознаку «вчинення злочину щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах»; злочин, поєднаний з обтяжуючою обставиною, передбаченою в п. 6-1 ч. 1 ст. 67 КК України «вчинення злочину щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах» та п. 6 ч. 1 ст. 67 КК України в частині «вчинення злочину… у присутності дитини».

Водночас обов’язковою умовою визнання судом злочину таким, що  пов’язаний із домашнім насильством, є відображення зазначеного у формулюванні обвинувачення (у повідомленні про підозру, в обвинувальному акті) із встановленням органами досудового розслідування відповідних фактичних обставин (ступінь родинних відносин або спорідненості між потерпілим та винуватцем, характер насильства тощо).

Застосування норми, зокрема, про зазначену вище обставину, яка обтяжує покарання, є проблемним. Дуже часто в обвинувальному акті (наприклад, за обвинуваченням особи у вчинені злочинів, передбачених ст. 115 чи 121 КК України) така обставина не зазначається, хоча за встановленими органом досудового розслідування фактичними обставинами провадження очевидно, що це злочин, пов'язаний із домашнім насильством. Тому з огляду на те, що обтяжуючі обставини не зазначені в обвинувальному акті, згідно з КПК України судді позбавлені можливості вказувати на таку обставину в судовому рішенні.

Зважаючи на це, Надія Стефанів запропонувала провести захід щодо особливостей складання обвинувального акта у кримінальних провадженнях, пов’язаних із домашнім насильством.

За словами спікерки, ВС, зокрема і ККС ВС, готовий до співпраці в питанні протидії домашньому насильству та удосконалення законодавства в цій сфері.

Верховний Суд